Beshalach | Houd vol en je ‘vijanden’ zullen meehelpen je doel te bereiken

Beshalach | Houd vol en je ‘vijanden’ zullen meehelpen je doel te bereiken

Overal om je heen zijn blokkades en belemmeringen die je beletten om te doen wat je wilt. Net zoals met Farao die het Joodse volk vasthield. Zet je ondanks dit toch door, dan zul je zien dat je vijanden en andere obstakels jou juist gaan helpen om je doel te bereiken. Farao stuurde het volk uiteindelijk zelfs weg! Houd vol…

Download hier een printversie van dit artikel (PDF)

Het is eindelijk zover. De vrijheid van het Joodse volk is een feit. Am Yisrael heeft Egypte verlaten en is onderweg naar de berg Sinaï om de Tora in ontvangst te nemen.

En het gebeurde toen Farao het Joodse volk wegstuurde…
Shemot 13:17

Zo begint het Torah-stukje dat wij deze week lezen. Inderdaad, het was Farao zelf die het Joodse volk wegstuurde. Oh ja werkelijk? Dezelfde Farao die keer op keer geen toestemming gaf om het Joodse volk vrij te laten? Dezelfde man die zijn hele land ten onder liet gaan door de ene plaag na de andere? De dictator die hardnekkig weigerde om zijn slaven te laten gaan?

Wanneer je de Hebreeuwse letters van het woord פרעה  (Farao) omdraait, dan krijg je הערף, de nek.
Farao is een nek-persoon.

Hardnekkig

Wat betekent dit, een nek-person? Iedereen heeft toch een nek? Inderdaad, maar afhankelijk van ieder individu, spelen verschillende lichaamsdelen of karaktereigenschappen een meer of minder belangrijke rol. Zo speelt bij Farao de nek een cruciale rol, zo veel zelfs dat zijn naam dezelfde letters vormen als de nek.

Wat is de rol van de nek? Het is het doorgeefluik tussen het hoofd en de rest van het lichaam, enerzijds de hersens en anderzijds het hart. In de praktijk betekent het dat alles wat zich in de hersens afspeelt, niet automatisch naar het hart doorgespeeld wordt. Eerst moeten de intellectuele zaken door een smalle nek en daar zou wel eens een blokkade kunnen ontstaan. Een soort file, omdat de weg ineens smaller wordt.

Je weet iets, je begrijpt het, je hersens staan erachter, maar de communicatie naar je lichaam is geblokkeerd. Hart en gevoelens zijn niet onder de indruk. Je begrijpt het wel, maar je voelt weinig of niets en je handelt er ook niet naar. Dat is hoe Farao (de nek), in elkaar zit.

Wat is hardnekkigheid (קשה ערף)? Dat is iemand die iets begrijpt en er toch niet naar handelt. Eigenwijs in gewoon Nederlands. Maar waarom heet het hardnekkig, een uitdrukking die letterlijk uit het Hebreeuws vertaald is? Omdat de nek moeilijk en hard doet. In plaats van alles door te laten vloeien, stelt de nek zich hard op en verspert de doorgang.

Bij Moshe ligt het anders. Batya, de dochter van Farao, haalde uit de Nijl een mandje, waar een baby in lag te huilen.

וַתִּקְרָ֤א שְׁמוֹ֙ מֹשֶׁ֔ה וַתֹּ֕אמֶר כִּ֥י מִן־הַמַּ֖יִם מְשִׁיתִֽהוּ׃ 
Ze noemde zijn naam Moshe want zij heeft hem uit het water getrokken.
Shemot 2:10

Moshe was een water-persoon.

Voor wie met water verbonden is, is het moeilijk – of zelfs onmogelijk – om zich daarvan af te scheiden. De meeste dieren die in water leven, kunnen daarbuiten niet overleven. Ze zijn dusdanig verbonden met hun bron dat ze daar niet van afgescheiden kunnen worden.

De naam Moshe en de persoon Moshe zijn en blijven allebei nauw verbonden met hun bron. Moshe weet wie zijn Schepper is en blijft met Hem verbonden.

Verbonden met bron

Hier ligt het verschil tussen Farao en Moshe. Farao was nergens mee verbonden. Niets maakte op hem indruk. Hij was losgekoppeld van zijn Schepper en bron. Zelfs wanneer G-d Zich aan hem openbaarde met bovennatuurlijke gebeurtenissen, liet het hem koud.

De grootste wonderen bleven bij hem in het bovenkamertje steken. Hij zag G-d’s hand, maar hij handelde er niet naar.  Zijn nek vormde een barrière tussen hetgeen hij zag en begreep en hetgeen hij voelde.

Moshe daarentegen was nauw verbonden met zijn bron. Hij wist waar hij vandaan kwam en realiseerde zich wie zijn Schepper was en daar handelde hij ook naar.

“Wij hebben gewoon last van hardnekkigheid”

Zo zie je maar weer dat het geen zin heeft om op wonderen te wachten om dan pas je band met G-d te versterken. Farao zag heel veel wonderen, maar die hadden geen impact op hem.

Wonderen zijn overal als je ervoor kiest om ze te zien en vooral om ernaar te handelen.

Wereld vol Farao’s

En wij, wij leven in een wereld vol met Farao’s, blokkades en andere belemmeringen die ons weerhouden om uit te voeren wat wij echt willen, om toe te passen wat onze hersens beslissen wat goed voor ons is.

Wie zijn onze Farao’s?

Mensen en ideeën die ons in de weg zitten, die ons beletten om te doen wat een Jood hoort te doen.
Situaties die de weg naar de berg Sinaï en de Torah versperren.
De een heeft examen op Shabbat en een ander is bang om zijn baan te verliezen als hij op zaterdag niet komt opdagen.
Een joodse partner vinden lijkt onbegonnen werk en kosher eten op tafel zetten vinden we moeilijk of onmogelijk omdat het te duur is, te ver, te ingewikkeld en ga zo maar door.

Wij zien wonderen om ons heen. Wij zien bijvoorbeeld dat het Joodse volk, ondanks zoveel tegenslag, millennia lang, alles en iedereen overleeft. De werking van ons lichaam is ook een groot wonder  dat je vooral pas merkt als een deel niet naar behoren functioneert. De plagen waren zeker wonderen! Maar waarom beschouwen wij deze dagelijkse wonderen niet? Waarom kijken wij er niet naar? Waarom doen we er niets mee en laat het ons koud?

Het antwoord zit hem in de nek. Wij hebben soms te maken met een hardnekkige barrière. Wij hebben gewoon last van hardnekkigheid. Wij zien G-d’s aanwezigheid wel maar wij doen er niets mee. Het blijft een intellectuele gewaarwording die niet doorgesluist wordt naar het hart. De nek blokkeert de toegang tot de emoties.

Toch gaat het uiteindelijk lukken om door te zetten. We beseffen dan dat elke belemmering enkel een uitdaging en illusie is. Wij kunnen het, als wij willen. Wij hoeven alleenmaar te beslissen om nu eens te gaan toepassen wat de Almachtige G-d van ons wil, in plaats van onszelf steeds achter (al dan niet ware) smoesjes te verstoppen. Als wij krachtig en dapper gaan kiezen om geen gehoor meer te geven aan wat ons door de buitenwereld (Farao) opgedrongen wordt,  dan zullen de mensen die aan de macht zijn of onze baas zijn ons uiteindelijk helpen om G-d’s wil uit te voeren. Durven wij deze stap in ons leven te nemen?

Farao, die steeds weigerde om het Joodse volk vrij te laten, heeft ons uiteindelijk naar de berg Sinaï gestuurd. Hij heeft ons zelfs uit Egypte weggejaagd, zoals er staat: En het was toen Farao het volk wegstuurde. Niet alleen heeft Farao toestemming gegeven voor de Joden om weg te trekken, hij heeft ze zelfs weggestuurd!

Dus trek je niets aan van wat ze allemaal zeggen en allemaal doen. Onthoud, gelijk de dieren die in water leven, wat je bron is en waar je vandaan komt. Kijk recht voor je. Vrees de Egyptenaren die je achterna zitten niet. Wees niet bang van de zeeën van uitdagingen die op je pad liggen.

Doel bereiken

Drie dagen na de uittocht uit Egypte begonnen de Egyptenaren spijt te krijgen dat zij hun slaven kwijt waren. Uitgerust met onder andere hun 600 beste wagens (Shemot 14:7) haalden zij het Joodse volk al gauw in.

Am Yisrael zat klem tussen het Egyptische leger achter zich en de Rode Zee pal voor hen. Men kon geen kant uit. Grote Paniek! Wat nu?

“En G-d zei tegen Moshe, waarom schreeuw je uit tot mij? Je zit hier een uitgebreid gesprek met Mij te voeren terwijl het Joodse volk in nood is.
Spreek tot het Joodse volk en laat ze reizen!”
Shemot 13:15

Laat je niet afschrikken door najagende vijanden en stormachtige zeeën. Ga voorwaarts en je zult zien dat je niet zult verdrinken. Je kleren worden zelfs niet nat. Niet alleen heeft de zee zich gesplitst, de grond onder hun voeten was zelfs droog. Die hele zee die je voor je ziet, blijkt een grote illusie te zijn. Voel maar aan je kleren, ze zijn niet eens nat geworden!

Zo is het ook met al onze uitdagingen en moeilijkheden. Ze lijken onoverkomelijk. Ze schrikken ons af. Maar de doorzetter merkt al gauw dat het allemaal een verbeelding was. Want zodra je eraan begint, vloeien alle belemmeringen weg.

Vergeet je doel niet en houd vol. Dan zullen de Farao’s je uiteindelijk helpen en zal de zee zich splitsen zodat jij je doel kan bereiken…voorwaarts!

Bracha Heintz
www.chabadutrecht.nl

Agenda

Vrijdag 18 en zaterdag 19 Januari
Sjabbat ter gelegenheid
van Toe Bishwat
Vrijdag – 4.30 PM
Zaterdag –  10 AM

Zondag 27 januari
11:00-12:00
Les voorVolwassenen en kinderen
Om de week op zondagen

Woensdag 6 Februari
19:30
Les voor Volwassenen
Om de week op woensdagen

 


Tekst: Bracha Heintz | Opmaak: Rianne Meijer

 

Volg ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

Ook Hebreeuws leren?

Poerim 2019 Utrecht 🤹‍♂