Poerim: vieren dat we niet vernietigd zijn

Poerim: vieren dat we niet vernietigd zijn

Poerim is misschien wel het meest vrolijke feest in het Jodendom. Daar is een goede reden voor: met Poerim wordt herdacht én gevierd dat het Joodse volk aan vernietiging is ontkomen. Muziek, verkleden, lekker eten, maar ook mensen helpen die het minder goed hebben, hoort allemaal bij Poerim.

 

Poerim komt van het oud-Perzische woord poer dat ‘lot’ betekent. Daarom wordt Poerim ook wel het Lotenfeest genoemd.

Redding Joodse volk

Het Poerimfeest is ingesteld om te herdenken dat het Joodse volk aan vernietiging is ontkomen. De geschiedenis staat tot in detail beschreven in het boek Esther, zoals de zoektocht naar een nieuwe koningin, de vreselijke plannen van Haman, het verdriet van haar neef (oom) Mordechai, de moed van Esther en uiteindelijk de dood van Haman. Het verhaal leest als een spannend boek.

Haman, een adviseur van de Perzische koning, vond dat alle Joden omgebracht moesten worden. Zijn plannen zijn vergevorderd, maar dankzij de inmenging van koningin Esther, die met haar vasten én gevaar voor eigen leven de koning benadert, en dankzij het hele Joodse volk wat tot inkeer kwam, wordt het lot gekeerd.

Het wonder van Poerim onderscheidt zich van andere wonderen, omdat de redding voor het joodse volk via ‘natuurlijke weg’ kwam. Er werd geen zee gespleten, er waren geen bovennatuurlijke plagen. Alles gebeurde doordat bepaalde mensen op het juiste moment op de juiste plaats waren. De hand van G-d is ‘verhuld’ aanwezig, ‘gekleed’ in natuurlijke gebeurtenissen.

Dit is de reden dat kinderen en ook volwassenen ‘verhuld’, oftewel verkleed, naar het Poerimfeest komen.

Poerim wordt gevierd op 14 adar in de joodse kalender. Het valt hierdoor vaak in het vroege voorjaar. In schrikkeljaren wordt het gevierd op de 14de adar II.

Poerim vieren

De dag voorafgaand aan Poerim, de Vastendag van Esther, wordt er gevast en gebeden. Dit wordt gedaan als herinnering aan het vasten en bidden van de Perzische joden in de dagen van Esther.

Op de dag van Poerim zelf, zijn er vier mitswot, goede dagen, die belangrijk zijn om te doen:

  1. Het luisteren naar het verhaal van Esther
  2. Het geven van twee etenswaren aan minimaal één persoon
  3. Het geven van geld aan minstens twee armen
  4. Het gezamenlijk genieten van een feestelijke maaltijd
Purim Utrecht

Overdag op Poerim wordt dus opnieuw de Megilat Esther voorgelezen. Deze andere mitswot zijn direct gelinkt aan de betekenis van Poerim: de redding kwam namelijk dankzij de inzet van meerdere mensen uit het Joodse volk. Door het weggeven van etenswaren, het geven van geld en het organiseren van een feestelijke maaltijd, vieren we ‘de gemeenschappelijkheid’ met familie, vrienden en anderen.

In Utrecht wordt ook Poerim gevierd! Bekijk hier meer informatie of meld je aan. Binnenkort kun je hier foto’s bekijken van het Poerimfeest van de Utrechtse Chabad-Lubavitch gemeenschap.

Natuurlijk kun je Chabad Utrecht ook altijd steunen met een donatie of maandelijkse bijdrage. Hiermee help je mee dat activiteiten als Poerim, maar ook Chanoeka, kunnen blijven plaatsvinden.

Bekijk hier een impressie van Poerim in Utrecht

Beeld chabad.org

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

🌿 Soekot in Utrecht

Vrienden Joods Utrecht

Ook Hebreeuws leren?

Poerim 2019 Utrecht 🤹‍♂