Heb je tijd om dit even te lezen?

Heb je tijd om dit even te lezen?

Gefeliciteerd!

Je hebt de loterij gewonnen.
 
Maar om misbruik en problemen te voorkomen heeft men besloten om jouw prijs niet in een keer uit te keren. Nee, in plaats daarvan wordt er elke dag op jouw bankrekening 86.400 euro gestort.
 
Deze dagelijkse overmaking is echter aan de volgende voorwaarden gebonden:
  1. alleen in de ochtend ontvang je elke dag opnieuw het magische bedrag.
  2. je moet elke dag het volledige bedrag uitgeven. Wat er om 12 uur ’s nachts nog op je rekening overblijft wordt er automatisch van afgeschreven.
  3. je mag het bedrag of een deel daarvan niet overschrijven naar een andere bankrekening.
  4. op elk willekeurig moment kunnen de overmakingen stoppen en zullen niet hervat worden.

Hoe ga je hiermee om? Natuurlijk ga je al het geld elke dag uitgeven, aan jezelf, aan je gezin en aan je vrienden. Tot de laatste cent, toch! Elke dag!

Zeer geëerde lezer, dit is geen Poerim grap. Het is geen fantasie of droom, maar de dagelijkse werkelijkheid.

Elke dag

Elke dag gunt G-d Almachtig ons een enorm cadeau: de hoofdprijs van de loterij! Hij schenkt ons 24 uren, d.w.z. 1.440 minuten per dag of terwijl 86.400 seconden. Reken het zelf maar na. Wees alleen voorzichtig… je kunt die seconden alleen op die dag zelf gebruiken. Ze worden niet overgeheveld naar een andere dag en…de overmakingen kunnen ineens stoppen, met of zonder waarschuwing!

Dus wat doe jij met dit fantastische cadeau? Natuurlijk, elke seconde van je tijd optimaal gebruiken, voor jezelf, voor je familie en voor je vrienden. Toen G-d de wereld creëerde begon Hij met het scheppen van tijd. Vandaar dat de Torah begint met het woord “Bereeshiet” = in het begin. Het begin is het eerste woord, het eerste schepsel. G-d heeft het begrip tijd naar beneden gebracht, in deze wereld neergezet.

Tijd

Alles in deze wereld valt binnen het kader van tijd. Alles is, of in het verleden gebeurd of het is tegenwoordige tijd of het moet nog geschieden. Meer mogelijkheden zijn er niet. Aan ons de taak om het G-ddelijke aspect in de tijd te ontdekken en te openbaren. Maar ja, hoe doe je dat? Door elk moment van het leven, van het jaar en van de dag naar een hoger niveau te brengen. Door elke seconde te vullen met eeuwige waarde en betekenis.

Door na te denken alvorens je iets doet of je daden ook in de toekomst nog waardevol zullen zijn, voor jezelf en voor anderen. Vandaar dat onze dag gevuld is met mitswot, geboden, die ons door de Eeuwige gegeven zijn en veelal aan tijd gebonden zijn. Vandaar dat ons jaar gevuld wordt met feestdagen, die op bepaalde dagen van de maand vallen.

Daarom wordt elke fase van ons leven gekenmerkt door specifieke mijlpalen. Vanaf de geboorte tot het graf passeren we vele belangrijke stadia. De geboorte, de naamgeving, de besnijdenis, de pidjon haben (het loskopen van de eerstgeboren jongen), de opsherenish (de eerste keer dat het haar van een jongen op driejarige leeftijd geknipt wordt), de bat mitswa en de bar mitswa (het volwassen worden van een kind), de bruiloft en het huwelijksleven, het ouderschap en het grootouderschap, het overlijden, de begrafenis en de rouwperiode.

Boven of beneden

Elke stap, elke fase heeft zijn kenmerken, zijn gebruiken, zijn regels, zijn wetten en betekenis. Elke trede is een beweging naar boven of naar beneden; aan ons de keus. De gelegenheid wordt ons geboden om de belangrijke gebeurtenissen van ons leven te bestempelen met eeuwige waarden, ze te gebruiken als een brug tot het verleden en een springkussen naar de toekomst. Door deze stappen niet alleen te vieren, maar ook een diepere betekenis te geven, ontdekken en openbaren wij een hogere kracht in de dimensie van tijd. Zo vieren wij elk jaar weer onze verjaardag.

De dag van onze geboorte wordt door de dimensie van tijd bepaald. En dat is wat wij vieren: het feit dat, een aantal jaren geleden, precies op deze dag er iets bijzonders gebeurde. Het is een dag om samen met je vrienden en kennissen van gezelligheid te genieten en lekkernijen te nuttigen. Maar ook een dag om te reflecteren over het afgelopen jaar en verbeteringen aan te brengen in het nieuwe jaar. Een dag die we kunnen vullen met extra liefdadigheid en andere goede daden. Een gelegenheid om wat extra tijd te besteden aan gebed en Torah studie.

Diepere kijk

Een moment om een diepere kijk te nemen in onszelf en om tijd vrij te maken om naar onze eigen ziel te luisteren. Zo zorgen we dat dit jaar anders is dan vorig jaar. We bereiken hetzelfde moment maar op een hoger niveau. Het is als een spiraal die steeds weer dezelfde omwentelingen maakt, maar toch net iets hoger dan de vorige keer. G-d heeft ons de tijd gegund en wij laten, van onze kant zien, dat wij die tijd waardevol benutten.

Wordt het een etmaal van frivoliteit of van serieuze tijdsbesteding? Een dag van oppervlakkige pret of van innerlijke vreugde en blijdschap, wetende dat je de mooiste momenten van je leven vult met waardevolle betekenis, voor jezelf en anderen om je heen? Per slot van rekening is je verjaardag de dag dat G-d besloot, dat de wereld niet meer verder kon… zonder jou!

Mazal tov!

Bracha Heintz

Comments are closed.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

🌿 Soekot in Utrecht

Vrienden Joods Utrecht

Ook Hebreeuws leren?

Poerim 2019 Utrecht 🤹‍♂