Noach | Kom naar het woord!

Noach | Kom naar het woord!

De wateren van de zondvloed vloeiden van alle kanten tegelijk en verwoestten alles wat leefde. Zo worden wij in ons dagelijks bestaan ook overstroomd door allerlei zaken die onze rust kunnen verstoren.

Download hier een printversie van dit artikel (PDF)

Het water kwam van bovenuit de hemel vallen en van onderen spetterde het met gigantische kracht uit ondergrondse bronnen.

בִּשְׁנַת שֵׁשׁ־מֵאוֹת שָׁנָה לְחַיֵּי־נֹחַ בַּחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי בְּשִׁבְעָה־עָשָׂר יוֹם לַחֹדֶשׁ בַּיּוֹם הַזֶּה נִבְקְעוּ כָּל־מַעְיְנֹת תְּהוֹם רַבָּה וַאֲרֻבֹּת הַשָּׁמַיִם נִפְתָּחו

‘In het zeshonderdste jaar van het leven van Noach, in de tweede maand, op de zeventiende dag van de maand, op die dag, barstten alle bronnen van de grote afgrond en de vloedpoorten van de hemel openden zich’. (Bereshit 7-11)

Ook wij hebben te maken met aardse en hemelse belemmeringen. De aardse moeilijkheden komen vanuit ons lichaam en alles wat het nodig heeft. Een mens heeft nu eenmaal een aantal basisbehoeften zoals: voedsel, geld, een dak boven het hoofd, studie en werk en liefst nog wat ruimte voor ontspanning en plezier. Dit alles kost tijd en moeite en neemt het grootste deel van onze dag in beslag.

Maar ook hemelse zaken kunnen ons als mens overrompelen. De verantwoordelijkheden in de groep zoals het helpen van anderen, geld weggeven, zorg voor ouderen en je bekommeren om je gezin, kunnen allemaal je focus op je eigen rust en spiritualiteit behoorlijk verstoren.

Wat nu? Voordat de dag begonnen is weet je al dat je in tijdnood zal raken. Jouw doe-lijstje voor vandaag is al uitgebreider dan dat de dag lang is, een race tegen de klok!  Wanneer zal je tijd voor jezelf overhouden?

Kom naar het woord

וַיֹּ֤אמֶר ה לְנֹ֔חַ בֹּֽא־אַתָּ֥ה וְכָל־בֵּיתְךָ֖ אֶל־הַתֵּבָ֑ה כִּֽי־אֹתְךָ֥ רָאִ֛יתִי צַדִּ֥יק לְפָנַ֖י בַּדּ֥וֹר הַזֶּֽה

G-d zei tegen Noach: “Kom jij en jouw gezin naar de ark omdat ik jou zie als een rechtschapene vóór mij in deze generatie

In de Torah wordt het woord תֵּבָ֑ה (TEWA) gebruikt voor ark. Maar תֵּבָ֑ה (TEWA) betekent ook een woord. De Baal Shem Tov maakt het duidelijk: G-d roept ieder mens en nodigt hem uit: Kom naar het woord. Welk woord? De woorden van Torah en gebed. Voordat je de dag begint, bereid je voor en bescherm jezelf tegen alle overstromingen, tsunami’s, orkanen en verdrinkingen die jij gedurende de dag zal tegen komen.

Kom aan boord! Reserveer de eerste momenten van je dag aan je communicatie met G-d, met je ziel en met jezelf. Het gebed en het leren van de Torah zijn je reddingsboot en bescherming voor de rest van het etmaal zodat jij de wateren zult overmeesteren en niet andersom.

Shabat Shalom!

Bracha Heintz

>> lees ook de parasha Noach | Regen, kou én inspiratie.

Gebaseerd op een verhandeling van de Lubavitcher Rebbe in 1956. Laat het mij weten indien U deze artikelen niet wenst te ontvangen. Vragen en kritiek zijn ook zeer welkom!


Helpt u mee om de continuïteit van deze artikelen te waarborgen? Door te sponsoren word je een actieve partner en steun je ook verdere activiteiten! Doneren kan hier op chabadutrecht.nl/doneren.

Beeld: chabad.org

Met dank aan Rianne Meijer en Sonja Tamam voor hun hulp bij het bewerken van dit artikel.

2 Replies to “Noach | Kom naar het woord!”

  1. You completed certain good points there. I did a search on the theme and found the majority of people will consent with your blog. Sacha Markus Jayme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

🌿 Soekot in Utrecht

Vrienden Joods Utrecht

Ook Hebreeuws leren?

Poerim 2019 Utrecht 🤹‍♂