Noach | Volhouden ondanks moeilijkheden

Noach | Volhouden ondanks moeilijkheden

Noach vertoefde een jaar lang in de ark. Hoe heeft hij dat kunnen volhouden? Hoe kon Noach alle moeilijkheden en uitdagingen aan terwijl hij opgesloten zat in een gigantische boot? Hoe gaan wij om met de moeilijkheden in ons leven?

Download hier een printversie van dit artikel

Noach vertoefde een jaar lang in de ark samen met alle dieren die hij moest voeden, verzorgen en rustig houden. Ineens was hij een dierenverzorger geworden van mier tot olifant, van mug tot leeuw.

Was hij hiervoor getraind?
Was hij een boer of dierenarts?
Hij had het er best moeilijk mee. Het leven was voor hem superzwaar geworden vol moeilijkheden en uitdagingen.

Hoe heeft Noach dat kunnen volhouden?
Een jaar lang opgesloten in een gigantische boot?
Werd hij hier niet gek van?
Nergens lezen wij dat hij er depressief van werd, dat hij therapie nodig had of pilletjes in moest nemen.

Noach was blij, rustig en tevreden!
En weet U waarom, geachte lezer? Omdat hij wist dat buiten de ark zich een zondvloed afspeelde. Een wereldwijde dodelijke storm en tsunami. Noach wist dat de moeilijkheden die hij binnen de ark ervaarde tegelijkertijd zijn redding en bescherming waren. Daardoor nam hij al zijn uitdagingen op de koop toe. Zijn moeilijkheden waren juist zijn redding.

Wij ook worden dagelijks geconfronteerd met moeilijkheden en uitdagingen. Maar deze hobbels en drempels zijn er juist om ons te beschermen tegen nog vreselijkere stormen en tsunami’s.

Als we beproevingen en lastige situaties meemaken kunnen we klagen en onszelf zielig vinden. Of we vertrouwen erop dat Hashem ons uitdaagt en daarmee beschermt tegen ergere calamiteiten. Wat een heerlijk en rustgevend gevoel!

Shabbat Shalom!

Bracha Heintz

www.chabadutrecht.nl

>>  lees ook de parasha Noach | Kom aan boord!

>>  lees ook de parasha Noach | Noach | Regen, kou en toch inspiratie

Gebaseerd op een les van Rav Meilech Biderman

Helpt u mee om de continuïteit van deze artikelen te waarborgen? Door te sponsoren word je een actieve partner en steun je ook verdere activiteiten! Doneren kan hier op chabadutrecht.nl/doneren.

 

 

Comments are closed.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

Poerim | Vasten bij oorlog

Tijdens het Poerim gebeuren moest het Joodse volk zich op 13 Adar verdedigen tegen de antisemitische Perzen, die toestemming hadden gekregen van Koning Achashwerosh om hen te vermoorden.>> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim 2024

En zo hebben wij Poerim in Utrecht gevierd.
Op één of andere manier is het gelukt om de simcha van Poerim met de situatie in Israël te combineren.  >> Lees hier verder!

Poerim| Koningin Esther en president Zelensky

Koningin Esther toonde kracht. Ze was maar een verlegen meisje, een wees van zowel haar vader als haar moeder. Mordechai had haar in huis genomen en opgevoed en de Megila vertelt ons dat zij alles deed wat hij haar vroeg. >> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim | Alles op z’n tijd

Wat vreemd dat Mordechai niet gelijk beloond werd nadat hij het leven van koning Achashwerosh had gered. Maar Mordechai had geduld en het volste vertrouwen dat er overal een reden voor was. >>Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.