Noach | Voor, tijdens en na de zondvloed

Noach | Voor, tijdens en na de zondvloed

‘Dit zijn de nakomelingen van NOACH, NOACH was een rechtschapen en volmaakte man in zijn generaties, met G-d ging NOACH mee’ [Noach 6-9]

Download hier de PDF van dit artikel

Drie keer NOACH in één vers?

Is dat niet een beetje veel?

Vooral daar we weten dat de Torah zeer beknopt en zuinig is met woorden en zelfs met letters!

Maar er waren drie NOACHS: 

  1. een NOACH voor de zondvloed,
  2. een NOACH tijdens de zondvloed
  3. en weer een andere NOACH na de zondvloed.

1. Vóór de zondvloed was alles normaal. Noach had een gezin, ouders en grootouders. De zon ging op en weer onder en alles was min of meer voorspelbaar.

2. Tijdens de zondvloed was het één en al chaos. Het was een traumatisch gebeuren, er heerste veel angst. Een hele wereld ging ten onder. Geen huizen, dieren of planten meer. Alles kapot! Geen houvast, geen toekomst, alleen maar nattigheid en ellende.

3. Na de zondvloed. Had Noach last van een post traumatische stress disorder? Nee, Noach ging aan de slag. Hij zette zijn leven voort. Hij ging planten en een nieuwe wereld opbouwen.

DRIE KEER NOACH, drie keer een rechtschapen man omdat hij onder drie zeer verschillende omstandigheden zich heeft weten te handhaven.

—————-

Het Joodse volk heeft recentelijk ook drie periodes meegemaakt.

1. Vóór de holocaust. Alles was min of meer normaal, voorspelbaar. Er was zeker antisemitisme, maar helaas was dat niets nieuws.

2. Tijdens de holocaust. Onbeschrijfelijke chaos, moord, verwoesting, pijn, leed en trauma’s.

3. Na de holocaust. Een generatie die zijn wonden met zich mee heeft gedragen, maar weer getrouwd is, kinderen heeft gekregen, gewerkt en op één of andere manier toch geprobeerd heeft om plezier te beleven. Petje af voor een volk dat zo kapot geslagen is en een nieuw bestaan heeft weten op te bouwen!

——————-

Wij maken in ons leven ook drie fases mee:

1. In onze jeugd is alles normaal, voorspelbaar en zijn we hopelijk door ouders, school en een heel systeem beschermd.

2. Volwassenheid. We krijgen klappen en hebben pijn. De ene verliest z’n baan, voor een andere is het ziekte, misbruik of een echtscheiding. We krijgen er allemaal van langs. De misères zijn de wereld nog niet uit en er zijn meer trauma’s dan we dachten.

3. Je ontkent de problemen niet, maar je krabbelt er bovenop. Je gaat verder met leven. Je straalt hoop, vertrouwen en liefde uit voor jezelf en naar je medemens toe.

NOACH is onze voorvader. Zijn weg is onze inspiratie, zijn daden onze kracht!

Ik probeer mezelf in verschillende, soms tegenstrijdige stress-situaties te handhaven. Jij ook?

Bracha Heintz
Gebaseerd op een artikel
van Rav YY Jacobson

Comments are closed.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

Chanoeka 2020 terugkijken

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.