Poerim | met licht en mitswot de duisternis doen verdwijnen

Poerim | met licht en mitswot de duisternis doen verdwijnen

Gezien de verschrikkelijke gebeurtenissen van afgelopen maandag in Utrecht, hebben wij besloten om POERIM dit jaar nog groter en nog sterker te vieren. We roepen iedereen massaal op om alle moeite te doen om Poerim te vieren, om de Hamans van vandaag uit te schakelen en om met licht en mitswot de duisternis te doen verdwijnen, precies zoals Mordechai dat gedaan heeft alvorens Esther naar de koning ging om genade te vragen.

Op donderdag 22 maart is het Poerim. Op Vrijdag wordt (Shoeshan) Poerim in bemuurde steden gevierd zoals in Yerushalayim en gelijk vloeien wij naadloos de Shabbat in.

De eerste tempel werd in het jaar 587 voor de jaartelling verwoest en de Joden emigreerden noodgedwongen naar Babylonië. Daar vond het verhaal van Esther plaats. In de hele Megila (rol van Esther) komt G-d’s naam niet één keer voor.  G-d is verstopt en verborgen (dat is ook wat de naam Esther betekent). Geen wonderen, plagen, zee-splitsingen en offers in een wonderbaarlijke tempel meer. De Joden moesten noodgedwongen zelf op zoek gaan naar Zijn aanwezigheid en essentie. Ze waren niet meer onder de indruk van één over ander teken of wonder die G-d verrichtte. Nee, een slechte Haman regeerde en tiranniseerde. Een antisemiet van de eerste orde. G-d was niet de zien en manifesteerde zich amper! Een echte ballingschap.

Vasten

En Esther, de first lady weigerde ook nog in eerste instantie om haar positie en politieke invloed te gebruiken om iedereen te redden. Mordechai moest aandringen. Vervolgens moest er eerst gevast worden. Drie dagen achter elkaar. Pas daarna begaf Esther zich naar de troonzaal, terwijl ze van zwakte bijna flauwviel.  Ze zal er niet echt aantrekkelijk uit hebben gezien na drie dagen vasten. Maar het Joodse volk had in drie dagen eindelijk bereikt wat het zelfs bij het ontvangen van de Torah bij de berg Sinai niet had kunnen bereiken, namelijk een onafhankelijke en onvoorwaardelijke verbinding met G-d. Op het moment dat de relatie met G-d hersteld werd, had het zin om hier op aarde politieke spelletjes te gaan spelen.

Wanneer het in de hemel geregeld is, dan pas heeft het zin om op aarde naar oplossingen te zoeken. Op dat moment is de mate van aantrekkelijkheid van Esther in de ogen van koning Achashwerosh niet meer van belang. De oplossing is boven al gaande en gaat hier beneden zijn werk doen.

Liefde

Pirkei Awot, Spreuken der vaderen is er erg duidelijk over: Liefde die van iets afhankelijk is geniet geen eeuwig bestaan. Met alle toeters en bellen heeft G-d zich aan het Joodse volk bij de berg Sinai geopenbaard. Wat een emotie, wat een indruk, wat een angst. Natuurlijk hebben ze de Tora geaccepteerd. Was er een keuze? En U ziet, geachte lezer hoe lang deze acceptatie heeft geduurd. Veertig dagen om precies te zijn. De liefde tussen G-d en het Joodse volk was afhankelijk van vele openbaringen en inzet van G-d’s kant. Op het moment dat Moshe verdwijnt en de openbaringen gestopt zijn is de liefde uit, dan maar een gouden kalf.

Met Poerim heeft het Joodse volk zich opnieuw verbonden met de Tora. Niet omdat de berg Sinai over hun hoofd hing, niet omdat ze zo geëmotioneerd waren door allerlei wonderen en openbaringen. Nee, het was een onvoorwaardelijke en onverwoestbare liefde in de duisternis van de ballingschap. Een sterke relatie die altijd zal blijven bestaan. De geleerden vertellen ons dat alle Joodse feestdagen in de toekomst zullen verdwijnen… behalve Poerim, het feest waarbij wij de zeer diepe, wederzijdse liefde tussen G-d en het Joodse volk vieren.

Mitswot

Op Poerim zijn er vier mitswot:

  1. Tweemaal luisteren naar de megila, de rol van Esther. Eenmaal ’s avonds en eenmaal overdag.
  2. Geld geven aan minstens twee arme mensen.
  3. Twee klare etenswaren geven aan minstens één persoon.
  4. Een maaltijd eten

Chag Sameach en Shabbat Shalom!

Rabbijn Aryeh Leib en Bracha Heintz
chabadutrecht.nl

 

 

 

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

🌿 Soekot in Utrecht

Vrienden Joods Utrecht

Ook Hebreeuws leren?

Poerim 2019 Utrecht 🤹‍♂

https://youtu.be/d7cNd8ewPak