Wayetsee | Ooit een engel op een ladder gezien?

Wayetsee | Ooit een engel op een ladder gezien?

Heb jij ooit een engel op een ladder gezien? Ja, in het verhaal van Yakov. Maar, Engelen kunnen vliegen, dus waarom zouden ze een ladder gebruiken? Ze gebruiken een ladder om ons wat te leren: mensen kunnen over het algemeen niet vliegen, maar wij kunnen wel tree voor tree, stap voor stap bij ons doel komen. Elke kleine vooruitgang telt!

Download hier een printversie van dit artikel (PDF)

Wayetsee

Ja, natuurlijk in de welbekende droom van Yakov. Yakov gaat slapen, ver weg van zijn ouders en nog verder weg van zijn tweelingbroer, die hem uit jaloezie wil vermoorden. Vele perikelen zullen hem overkomen bij zijn oom Lavan, waar hij op zoek gaat naar een levenspartner. Uiteindelijk treedt hij met vier dames in het huwelijksbootje, reden genoeg om zich goed voor te bereiden!

“Engelen hebben toch vleugels, waar is de ladder voor nodig?”

Onderweg naar Lavan droomt Yakov over engelen die een ladder op en neer gaan. Hoe zat het ook alweer met engelen? Hoe verplaatsen zij zich? Hebben zij een ladder nodig om te stijgen? Ze hebben toch vleugels! Waar is de ladder voor nodig? Waarom zouden ze stap voor stap, één trede per keer naar boven gaan?

Hierin schuilt weer een les voor Yakov en zijn afstammelingen.

Wil je toenadering tot een leven met meer diepgang en betekenis?
Spreekt het Jodendom jou aan maar vind je het allemaal een beetje eng, ingewikkeld en misschien te veel?
Wil je wat spiritualiteit en ben je op zoek naar vleugels?

Geen zorgen! Vlieg vooral niet in één keer naar boven. Stapje voor stapje, tree voor tree, les voor les is – uiteindelijk – de meest zekere weg naar boven.

Begin met een goede daad, een mitswa. Of leer op een vast tijdstip iets uit de Torah. Kijk of het bevalt en als je het je eigen hebt gemaakt, ben je er misschien wel aan toe om iets anders op je te nemen.

Richting belangrijker dan snelheid

Een te snelle reis naar boven kan catastrofale gevolgen hebben. Doe rustig aan en besef dat het niet zo veel uitmaakt op welk niveau je bent. Veel belangrijker is de richting die je opgaat.

Zo kan iemand die zich op de derde trede bevindt, ‘hoger’ staan dan iemand die zich op de vijftigste bevindt. Diegene op de vijftigste trede stond er gisteren namelijk ook – en is geen stap vooruitgegaan. Hij stagneert. Daarentegen stond diegene die op de derde trede staat, gisteren op de tweede. Hij is wel vooruitgegaan.

Spreuken der Vaderen (5-23) bevestigt dit idee:

בֶּן הֵא הֵא אוֹמֵר, לְפוּם צַעֲרָא אַגְרָא

‘De beloning is volgens de moeite.’

Met andere woorden: kijk niet hoe hoog of hoe laag je op de ladder staat, maar kijk naar in hoeverre je vooruitgang hebt geboekt. Dan zie je dat iets wat heel klein lijkt, een gigantische stap in de juiste richting kan zijn.

Geniet van elk moment en waardeer het feit dat je goed bezig bent. Je ziet wel of en wanneer je aankomt. Een weg naar het oneindige kent immers geen grenzen.

Goede reis en Shabbat Shalom!

Bracha Heintz
www.chabadutrecht.nl

*Spreuken der Vaderen:  Pirké Awot bestaat uit ethische en moralistische leringen, adviezen en spreuken van rabbijnen en Joodse wijzen uit de periode van de Misjna.  Bekijk hier een aantal spreuken.

https://chabadutrecht.nl/wp-admin/post.php?post=4676&action=edit&classic-editor

Chanoeka Feest Utrecht

Zondag 18 dec 2022
Mariaplaats Utrecht

17:00 – 18:00 uur
www.chanoeka.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

Chanoeka 2020 terugkijken

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.