Antisemitisme | De echte reden

Antisemitisme | De echte reden

Het virus muteert. Al millennia worden Joden gehaat. De Babyloniërs en de Romeinen vermoordden drie miljoen Joden. De Christenen en de Moslims doodden door de eeuwen heen d.m.v. hun kruistochten, gedwongen bekeringen, bloedsprookjes en religieus fanatisme miljoenen van hen. Hitler roeide er zes miljoen uit. Joden werden en worden misbruikt, gemarteld en verbannen.

Download hier een printversie van dit artikel (PDF)

Het gebeurt steeds en zogenaamd elke keer weer om een andere reden: wegens ons geloof, ons ras, het vergiftigen van de waterputten of het gebruik van het bloed van een christelijk kind om er Matses van te maken. We zijn te rijk, te arm, te slim, te slap, we controleren de media en zijn bezetters. En als je dat niet gelooft is een andere reden al in de maak. Het virus muteert, maar de ziekte blijft levensgevaarlijk en de media helpt gretig mee met de besmettelijkheid.

Maar laat je niet misleiden door allerlei redenen die voor het antisemitisme aangedragen worden. Kijk voor de werkelijke oorzaak naar het Poerim verhaal dat zich in Perzië afspeelde waarbij Koning Achashwerosh aan de macht was met behulp van zijn hoofdminister en adviseur Haman. De ene was nog antisemitischer dan de ander. Toen Haman met zijn genocidale plan kwam om iedere Joodse man, vrouw en kind uit te moorden was Achashwerosh maar al te blij dat zijn minister het vuile karweitje voor hem zou klaren.

Hoe vul je een gat?

De Talmoed Megila 14a illustreert het als volgt:

‘Waarmee zou je Achashwerosh en Haman kunnen vergelijken? Met twee mensen waarvan de ene een aardhoop in zijn veld heeft en de andere een gat in zijn veld. De eigenaar van het gat zei: ik wou dat ik die aardhoop kon kopen. De eigenaar van de aardhoop zei: ik wou dat ik dat gat kon kopen. Op een dag ontmoetten zij elkaar. De eigenaar van het gat zei tegen de eigenaar van de aardhoop: verkoop mij jouw aardhoop. Hij zei: je mag het gratis hebben en ik zal maar al te blij zijn.’

Koning Achashwerosh had in zijn rijk een aardhoop, de Joden, een doorn in zijn oog waar hij niet snel genoeg van af kon komen. Haman, de Jodenhater par excellence, had een gat dat hij maar al te graag met de aardhoop wilde vullen. Haman bood Achashwerosh een gigantisch bedrag voor zijn aardhoop, maar Achashwerosh gaf het hem gratis en enthousiast weg zodat hij van de Joden in zijn land af kon komen.

Verhalen in de Talmoed worden nooit zomaar gebracht. Er schuilen zeer diepe lessen in.

Dat het niet zomaar een verhaaltje is kunnen we al gauw ontdekken wanneer wij ons afvragen waarom Haman de aardhoop zo graag wilde, terwijl hij de Joden liever kwijt dan rijk was.

De Talmoed probeert ons aan de hand van de vergelijking met een aardhoop en een gat iets duidelijk te maken. Er zijn namelijk twee soorten antisemieten. De ene ziet de Jood als een aardhoop, de ander als een gat.

De aardhoop

De Israelische stam die Egypte had verlaten werd bij de berg Sinai als Joodse volk gekozen met een taak en missie om licht, waarheid en morele waarden aan de hele mensheid door te geven. Elke jood vertegenwoordigt deze boodschap. Mensen die er op los willen leven ervaren de Jood als een aardhoop die hen in de weg zit. Het bestaan van elke Jood belemmert zijn vrijheid om zich te gedragen zoals hij wil. Ook al zegt of doet de Jood helemaal niets. Alleen het feit al dat hij bestaat, zit hem bewust of onbewust vreselijk in de weg. Het is niet dat de Jood iets verkeerds doet. Nee, integendeel het is juist zijn integriteit, zijn overleving, het feit dat hij G-d op aarde vertegenwoordigt dat zo veel irritatie opwekt. ‘Weg ermee’ zeggen diegenen die verkondigen dat de wereld geen G-d heeft. ‘Weg ermee’ als je immorele keuzes wenst te maken.

Het gat

Anderen kunnen de Joden niet uitstaan, niet omdat zij hen in de weg zitten, maar omdat zij hen het gevoel geven dat zij iets missen. Dit is het gat, het gemis. Deze mensen misdragen zich, maar voelen zich tegelijkertijd schuldig en weten dondersgoed dat ze iets missen. En het is de Jood die hen, doordat hij bestaat, daar constant aan herinnert. Gauw het gat opvullen denken zij. Als de Jood verdwijnt dan vergaat daarmee ook hun collectieve schuld.

Morele keus

Wie voor moraliteit kiest heeft geen probleem met het Joodse volk. Integendeel. Voor hem is de Jood een voorbeeld, een licht en een bron van warmte waaraan hij zijn ziel kan opwarmen. Op de Amerikaanse dollar staat: In G-d we trust. Op G-d vertrouwen wij. Ook de VS kiezen voor morele waarden. En doen zij dat op maandag 25 maart 2024 even niet door hun veto recht binnen de VN niet te gebruiken om Israel te steunen, dan stort de volgende dag, op dinsdag 26 maart 2024, een gigantische brug in Baltimore in, vlakbij de regeringsgebouwen in Washington.

De antisemiet heeft last van de Jood, niet om wat hij doet, zegt of vindt, maar om wat hij is. En daarom maakt het hem niets uit of de Jood een keppeltje draagt of niet, Shabbat viert of niet. Haman, Hitler en Hamas willen elke Jood in Israel, in Waalwijk en in de hele wereld uitroeien. Alleen de Endlösung is voor hen goed genoeg. Het is hen alleen nog nooit gelukt en het zal hen ook nooit lukken omdat de Joden zich met de Eeuwige verbinden waardoor zij zelf ook eeuwig en onverslaanbaar zijn.

De enige wapens waar onze vijanden over beschikken zijn geweren en raketten. Echter kan je daarmee nooit en te nimmer de Eeuwigheid en hen die dat vertegenwoordigen mee verslaan. Het Joodse volk is het licht van de wereld, maar sommigen kiezen helaas voor duisternis. Elk volk dat zich tegen Israel gekeerd heeft is verdwenen en komt alleen nog maar in perkamentrollen en geschiedenisboeken voor en het Joodse volk is hier nog om het levend na te vertellen. Am Yisrael Chai!

Bracha Heintz

Gebaseerd op een artikel van Rabbi YY Jacobson en Rabbi Jonathan Sacks met dank aan Devorah en Hani voor hun hulp bij het corrigeren en publiceren.

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Comments are closed.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

Poerim | Vasten bij oorlog

Tijdens het Poerim gebeuren moest het Joodse volk zich op 13 Adar verdedigen tegen de antisemitische Perzen, die toestemming hadden gekregen van Koning Achashwerosh om hen te vermoorden.>> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim 2024

En zo hebben wij Poerim in Utrecht gevierd.
Op één of andere manier is het gelukt om de simcha van Poerim met de situatie in Israël te combineren.  >> Lees hier verder!

Poerim| Koningin Esther en president Zelensky

Koningin Esther toonde kracht. Ze was maar een verlegen meisje, een wees van zowel haar vader als haar moeder. Mordechai had haar in huis genomen en opgevoed en de Megila vertelt ons dat zij alles deed wat hij haar vroeg. >> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim | Alles op z’n tijd

Wat vreemd dat Mordechai niet gelijk beloond werd nadat hij het leven van koning Achashwerosh had gered. Maar Mordechai had geduld en het volste vertrouwen dat er overal een reden voor was. >>Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.