Dag 8 van Chanoekah

Dag 8 van Chanoekah

Vanavond steken we 8️⃣ lichtjes aan. Wat staat de menorah er prachtig bij!

Na het aansteken verklaren wij elke dag, dat de lichtjes er uitsluitend zijn, om naar te kijken. Ander gebruik is niet toegestaan. Vandaar de shamash, de hulpkaars die we gebruiken om de andere lichtjes aan te steken.

Zo heeft elk feestdag een ander zintuig dat de hoofdrol speelt.

Met Poerim zijn het de oren 👂 waarmee we naar het Poerim verhaal en de ratel luisteren.

Met Pesach zijn het de smaakpapillen 👅die de matsa proeven.

En met Chanoeka spelen onze ogen 👀 de hoofdrol. We kijken naar de lichtjes en laten ons inspireren.

Wij kunnen namelijk kiezen waar wij wel of niet naar willen kijken.

De Makkabeeën kozen ervoor om juist niet te kijken naar het gigantische Syrische leger, niet te kijken naar hun eigen kleine aantallen en ook niet naar de onmogelijke taak die voor hun lag.

Ze kozen om te kijken naar de G-ddelijke hand die hen zou beschermen.

De lichtjes van de menorah inspireren ons ook om onze ogen goed te gebruiken.

Als een uitdaging zich voordoet kunnen wij kiezen waar we naar willen kijken: naar een duistere berg van onmogelijkheden of naar een wonderlijk licht dat we zelf ontsteken en dat G-d met 8 vermenigvuldigt.

Dat G-ddelijke, dat wonderbaarlijke, dat is waar de Grieken zo veel moeite mee hadden. Hun hellenistische filosofie ging om het lichaam, de controle, sport en het logische. Maar die olie, dat vlammetje dat steeds naar boven komt en zich niet met de rest wil vermengen, dat wilden zij uitroeien.

Het lichtje brandde niet alleen 8 dagen, maar het wonder is dat het al 2200 jaar brandt.

Licht is niet altijd zichtbaar. Wij zijn vaak diegenen die de duisternis, het onmogelijke en het hopeloze moeten doorbreken door soms tegen alle logica in door te zetten om dat ene lampje te zoeken en aan te steken.

En als je licht naast duisternis zet, dan wint het licht altijd. Omdat duisternis niet substantieel is. Duisternis is alleen het gebrek aan licht. Duisternis, obstakels en onmogelijkheden bestaan eigenlijk niet. Eén klein duwtje, één lucifer of één menorah haalt kubieke meters vol duisternis in één klap weg!
Kijk je straks ook mee?
Chanoeka sameach 💥

Comments are closed.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

Chanoeka 2020 terugkijken

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.