Pinchas | Hoe blijf ik objectief?

Pinchas | Hoe blijf ik objectief?

Wie is er vrij van vooroordelen? Al ben je Moshe zelf of een koning of hogepriester: wees je bewust van je menselijke kant. Laat je alleen je eigen waarheden meetellen of laat jij je adviseren en luister je naar het perspectief van een ander? “Sta open voor de zuivere waarheid”, leert ons deze parasha.

Download hier een printversie van dit artikel (PDF)

Omdat het Joodse volk op het punt stond om Israël binnen te trekken, wordt in deze Parasha de verdeling van het land besproken. Elke stam, behalve Levi, ontving een deel, waarbij gekeken werd naar de vruchtbaarheid van het land en niet naar groot de oppervlakte was. Elazar en Yehoshua zorgden voor  de verdeling. Elazar was de hogepriester, opvolger van zijn vader Aharon. Yehoshua was de leider van het Joodse volk, de opvolger van Moshe. 

Match

Elazar moest de borstplaat aantrekken. Dat was het speciale gewaad met 12 edelstenen die enkel door de hogepriester gedragen werd. Vervolgens kwam het hoofd van iedere stam naar hem toe. Door de G-ddelijke inspiratie die Elazar via de borstplaat ontving, vertelde hij aan elk stamhoofd welk deel van het land hem toekwam. Deze match werd daarna door een loterij bevestigd: voor elke stam werd er een stukje hout in een kruik gelegd. In een andere kruik lagen ook 12 plankjes. Op elk plankje stond een ander deel van Israël beschreven. Yehoshua legde één hand in elke kruik en haalde een plankje uit elke kruik en zo werd de match aangekondigd. Zo wist iedere stam welke portie het kreeg; ten eerste door de aankondiging van Elazar en ten tweede door de loterij waar precies hetzelfde resultaat uitkwam.  

Verder kreeg elke familie binnen een stam een stuk grond volgens de grootte van het gezin. 

Dames erven ook 

Op dat moment werden de dochters van Tselafchad wakker. Ze hadden een klacht en gingen die aan Moshe voorleggen. Zij hadden geen broers, maar wilden wel heel graag een portie in het Beloofde Land. Die liefde voor het land hadden ze natuurlijk van hun ouders meegekregen. Want wie was nu Tselafchad? Zijn dochters beschreven hem als een man die uit Egypte was getrokken en wegens zijn eigen zonde in de woestijn was gestorven. 

Welke zonde? Het was 39 jaar terug dat het joodse volk, naar aanleiding van het verslag van de verspieders,  geklaagd had over Israël. Er werd gezegd dat het land te moeilijk was om te veroveren. G-d was boos over dit gebrek aan vertrouwen in Hem en besloot dat deze hele generatie inderdaad Israël niet zou binnentrekken. Een groepje Joden kreeg spijt van het klagen en besloot toch maar naar Israël te gaan. Dit was echter niet de bedoeling en ze werden aangevallen en allemaal vermoord. Tselafchad maakte deel uit van die groep. Zo veel liefde had deze man voor het beloofde land; hij had zijn leven ervoor opgeofferd. Geen wonder dat zijn dochters 39 jaar later erop stonden om een deel van dat land te krijgen. 

Uit respect vertelden deze dames niet wat hun vader verkeerd had gedaan, maar wel wat hij zeker niet gedaan had. Zij vertelden aan Moshe hoe hun vader zich niet samen met Korach verzet had tegen de autoriteit van Moshe en Aharon. Hun betoog ging verder: iedereen die uit Egypte kwam had recht op een stukje grond in Israël. Alleen stierf deze hele generatie gedurende hun 39-jarige verblijf in de woestijn. Zij leefden niet meer, maar ze waren niet alles kwijt: G-d had hun een stukje land in Israël beloofd en dat recht erfden hun kinderen bij binnenkomst in het beloofde land. Waarom zou onze vader, omdat hij geen zoon had, niet krijgen waar elke Jood die uit Egypte was getrokken recht op had? Zal de naam van onze vader en het geërfde recht tot het land verloren gaan? 

Maar Moshe antwoordt niet. Het lijkt alsof hij de oplossing niet (meer) weet. Hij stelt de vraag direct aan G-d Die de dames gelijk geeft. Vervolgens worden nu in de Torah de wetten van erfenis besproken.  

Objectiviteit  

Wat vreemd! Een man die de hele Torah ontvangen en doorgegeven heeft kan dit vraagstuk niet beantwoorden? Hij heeft de Torah geleerd en uitgelegd aan het hele Joodse volk en ineens kan hij geen simpele vraag oplossen? Wat is er zo ingewikkeld aan? Of dames erven of dames erven niet! Maar Moshe was een hele grote man. Niet alleen omdat hij zo veel wist, zo veel kon en zo slim en heilig was, maar vooral omdat hij er ook zo bewust van was hoe klein en menselijk hij was. Want ziet U, niemand, zelfs Moshe is vrij van subjectiviteit.  

Moshe was namelijk bang dat hij dit simpele geval niet objectief kon beoordelen. Want natuurlijk erven dochters van hun vader wanneer er geen broers zijn. Waar anders moeten ze wonen en leven wanneer hun vader gestorven is? In niemandsland? Zelfs als er broers waren, konden de jongens pas hun erfenis claimen wanneer al hun zusjes uitgehuwelijkt waren. Waar anders hadden deze ladies van moeten leven als hun vader er niet meer was en ze nog thuis woonden? Moesten ze dan ineens op straat of bij hun broer intrekken? Nee, ze bleven op het landgoed van hun vader wonen totdat ze trouwden. Moshe had zo makkelijk kunnen begrijpen welke wet voor deze zusters gold. Waarom moest hij G-d inschakelen voor een simpele logische kwestie? 

Rabeenoe Bachajee, een Spaanse geleerde uit de 14de eeuw biedt hier inzicht in. 

De Talmoed helpt ons verder door ons te verdiepen in sterrenkunde en objectiviteit. Een beetje astronomie en kennis van kalenders is hier op z’n plaats. 

Welnu, het duurt ongeveer 29 ½ dagen voor de maan om een rondje rond de aarde te maken; dat is één Joodse maand. Als de maan 12 keer haar rondje om de aarde heeft gedaan dan is het Joodse jaar om. 12 X 29 ½ = 354 dagen.  

Maanjaar en Zonjaar 

Echter duurt het 365 dagen voordat de zon zijn cyclus heeft voltooid. 

365 – 354 = 11 

Het Joodse maanjaar komt hierdoor 11 dagen te kort ten aanzien van het zonnejaar. Na twee jaar zijn het 22 dagen. Na drie jaar is er al een verschil van meer dan een maand. Aangezien de Joodse feestdagen vaste data hebben in de Joodse maand vallen deze feestdagen steeds 11 dagen eerder dan het jaar ervoor, ten aanzien van de cyclus van de zon. Hierdoor zouden de feestdagen langzaam maar zeker, na een aantal jaren in een eerder seizoen vallen. Toch staat in de Torah dat Pesach in de lente gevierd moet worden. Wanneer het lente is wordt door de zon bepaald en niet door de maan. Om het verschil van 11 dagen te overbruggen wordt er af en toe een 13de maand toegevoegd.  

Resteert de vraag wanneer dit moest gebeuren. Tegenwoordig hebben wij daar een vaste kalender voor.  Vroeger werd dit door het hooggerechtshof, dat zitting in de Tempel in Yerushalayim had, besloten. Doorslaggevende factoren waren bijvoorbeeld dat Pesach na de lente equinox moest vallen of dat de wegen droog genoeg moesten zijn zodat de Joden zich naar de tempel in Yerushalayim konden begeven. 

Koude voeten en eigenbelang

Twee vooraanstaande mensen mochten zich niet met deze beslissing bemoeien: de koning en de hogepriester. Waarom? Omdat ze allebei belang hadden bij het wel of niet toevoegen van een dertiende maand. 

De koning had een jaarlijks budget om salarissen uit te betalen. Hoe lang het jaar duurde deed er niet toe. Voor dezelfde prijs kon hij mensen twaalf of dertien maanden in dienst hebben. Een toegevoegde maand was voor de koning een financieel voordeel. 

En hoe zat het met de hogepriester? Bij hem was het een warmte kwestie. Hij was verantwoordelijk voor de dienst op Yom Kipoer. Op deze heilige dag moest hij op blote voeten de dienst in de Tempel uitvoeren en zich talloze keren in het water onderdompelen. Hoe later in de herfst Yom Kipoer zou vallen door een toegevoegde maand, hoe kouder z’n voetjes zouden aanvoelen. Oh ja werkelijk? Zou dit de motivatie zijn van de hogepriester om een noodzakelijke dertiende maand wel of niet toe te voegen? Zou voor de heiligste man, op de heiligste dag van het jaar, op de meest heilige plek op aarde, de temperatuur van het mikwe water meer wegen dan het nationale belang? 

Ja, vertelt de Talmoed ons. Niemand is vrij van subjectiviteit. Bewust of onbewust ziet men alles een beetje scheef wanneer er eigenbelang bij komt kijken. Zelfs de koning en zelfs de priester. Zelfs op Yom Kipoer. 

Op het moment dat de dochters van Tselafchad om een stukje grond vragen maar eerst zeggen dat hun vader niet tegen Moshe in opstand is gekomen, voelt Moshe al dat hij niet meer op een objectieve manier kan beslissen. Oh, dus jullie vader was aan mijn kant! Dan zegt Moshe: ho! Stop! Weliswaar is deze hele gebeurtenis 39 jaar eerder gebeurd, toch trek ik mij terug. Want wie is vrij van vooroordelen? Al ben je Moshe zelf of een koning of een hogepriester, al ben je nog zo hoog, nog zo rechtschapen, wees ook bewust van je kwetsbaarheid. 

Daarom is het zo belangrijk voor iedereen om een raadgever voor zichzelf te kiezen. Iemand waarmee je kan overleggen. Een persoon met wie je je kleine probleempjes en je grote valkuilen mee kan bespreken. Een mens denkt namelijk uit eigenliefde al gauw dat hij gelijk heeft.  

Wees je bewust

Wij leren in het eerste hoofdstuk van Pirkei Awot. “Maak voor jezelf een meester” zegt Yehoshua ben Perachja. Een meester en raadgever hoeft niet slimmer of wijzer te zijn dan wij. Dat kan ook niet aangezien de meeste mensen denken slimmer te zijn dan ieder ander. Het grote voordeel van het overleggen ligt in het feit dat je raadgever objectief naar jouw situaties kan kijken en jou kan helpen om beslissingen te maken in je leven, gebaseerd op juistheid en niet op eigenliefde.  

Niemand vraagt je om volmaakt te zijn, wel verantwoordelijk. Wees niet perfect maar wel bewust van je menselijke kant. Wees eerlijk en realiseer je hoe bevooroordeeld je kunt zijn, zonder dat je daar bewust van bent. Wees bescheiden, laat je uitdagen, luister naar een ander perspectief en sta open voor de zuivere waarheid. 

Moshe was toen 120 jaar oud. Hij had ongelofelijk veel in zijn leven weten te bereiken. Hij stond op een niveau dat niemand ooit zal kunnen bereiken. En toch, op het moment dat een groep dames hem een complimentje geeft van 39 jaar terug, is hij ervan bewust dat hij zijn objectiviteit kwijt is. Hij trekt zich terug en laat zich adviseren.  

Dit is de les voor ons. Wil je je hele leven in een droom leven waarin alleen je eigen waarheden meetellen? Hoe kom je dan verder? Je blijft dan jarenlang in hetzelfde rondje draaien. Kom uit je wereld van verbeelding. Laat je adviseren. Neem dat neutrale advies van een kennis of vriend aan en ga voorwaarts. Op naar de volgende uitdaging. 

Shabbat shalom! 

Bracha Heintz

Gebaseerd op lessen artikel van Rav YY Jacobson
Laat het mij weten indien U deze artikelen niet wenst te ontvangen. Vragen en kritiek zijn zeer welkom!


Help mee om de continuïteit van deze artikelen te waarborgen. Door te sponsoren word je een actieve partner en steun je ook verdere activiteiten! Doneren kan hier op chabadutrecht.nl/doneren.

Beeld: chabad.org

 

48 Replies to “Pinchas | Hoe blijf ik objectief?”

 1. Thanks for one’s marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you can be a
  great author. I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back later
  in life. I want to encourage you to definitely continue
  your great posts, have a nice afternoon!

 2. I hardly leave responses, but after browsing through some of
  the comments on Pinchas | Hoe blijf ik objectief?.

  I actually do have some questions for you if you do not mind.
  Is it only me or do a few of these remarks come across like they are written by brain dead visitors?
  😛 And, if you are writing on other sites, I would like
  to follow everything fresh you have to post.

  Could you post a list of all of all your social sites like your
  linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  My site – geegram.net

 3. Thank you, I’ve just been looking for info about this subject for a long time and
  yours is the best I’ve discovered so far. However, what in regards to
  the conclusion? Are you sure concerning the
  supply?

  Feel free to visit my homepage :: love138 malaysia

 4. Today, I went to the beachfront with my kids.

  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
  She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit
  crab inside and it pinched her ear. She never wants to go
  back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

  my website i1 rollex11

 5. Hi there! Quick question that’s entirely off topic. Do
  you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my iphone
  4. I’m trying to find a template or plugin that might be
  able to fix this problem. If you have any suggestions, please share.

  Thanks!

  My web page; id akaun test lionking888

 6. We stumbled over here by a different website and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i am following you.
  Look forward to exploring your web page yet again.

  Feel free to surf to my web site: calibet pc

 7. I like the valuable info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m quite certain I’ll learn a lot of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

  Also visit my web page – greatwall99 test id free (918kiss-m.com)

 8. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the
  less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

  Here is my web site … forum.bokser.org

 9. My coder is trying to convince me to move to .net
  from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is there
  a way I can transfer all my wordpress posts into it?

  Any help would be really appreciated!

  Look into my blog post :: http://www.shltaxi.com

 10. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and
  entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is something not enough people are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy that I stumbled across this in my search for
  something concerning this.

  Feel free to surf to my website; bogema.anapacenter.info

 11. Aw, this was a really nice post. Finding the time and actual effort to generate a very good article…

  but what can I say… I hesitate a whole lot and never seem to get nearly
  anything done.

  Feel free to surf to my website kjwit.ac.th

 12. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has helped me out loads.
  I’m hoping to give a contribution & aid other users like its helped me.
  Good job.

  Also visit my web site: astravo.net.ru

 13. Hey! I understand this is kind of off-topic but I
  had to ask. Does operating a well-established website such as yours take a lot
  of work? I am completely new to writing a blog however I do write in my journal on a daily basis.
  I’d like to start a blog so I can easily share my own experience
  and thoughts online. Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring bloggers.

  Appreciate it!

  Also visit my web page; astravo.net.ru

 14. I truly love your site.. Pleasant colors & theme. Did you develop this site yourself?

  Please reply back as I?m hoping to create my very own blog and want to find out where you got this from or just what the theme is named.
  Thanks!

  Also visit my web page; Femmella Cream (http://www.dzzksd.com)

 15. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring,
  but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to
  my daily bloglist. You deserve it friend 🙂

  Look at my web page: Better Today CBD (http://www.ptfang.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

🌿 Soekot in Utrecht

Vrienden Joods Utrecht

Ook Hebreeuws leren?

Poerim 2019 Utrecht 🤹‍♂