Poerim | Alles op z’n tijd

Poerim | Alles op z’n tijd

Wat vreemd dat Mordechai niet gelijk beloond werd nadat hij het leven van koning Achashweerosh had gered. Maar Mordechai had geduld en het volste vertrouwen dat er overal een reden voor was. 

Download hier de printversie van het artikel

‘Alles gebeurt op z’n tijd’, verklaart onze wijze koning Salomon.

Zo zien we in het Poerim complot hoe Koning Achashweerosh pas jaren later besluit om Mordechai te belonen, juist op het moment dat Haman Mordechai wilde vermoorden. Precies op dat tijdstip vond de omwenteling van de hele Poerim geschiedenis plaats. Hashem had de beloning bewaard om er gebruik van te maken wanneer het ten goede zou komen niet alleen aan Mordechai, maar aan het hele Joodse volk.

Hashem had Zijn troefkaart achtergehouden voor een cruciale gelegenheid. Die troefkaart heeft het Poerim gebeuren van een tragedie naar een feest veranderd.

Ook wij kunnen ervan verzekerd zijn dat alles wat in ons leven hoort te gebeuren ook gebeuren zal…precies op het juiste moment …. geen seconde vroeger of later.

Zo zie je maar weer. Je kunt jarenlang wachten en voor iets dawenen (bidden) waarvan je vindt dat het al lang geleden had moeten gebeuren. Maar maak je geen zorgen. Hashem bewaart alles tot het moment dat het effect van Zijn zegen nog spectaculairder zal uitpakken.

Een Yiddish spreekwoord verzekert ons van het feit dat G-d nooit iemand iets schuldig blijft. Vroeger of later komt alles terecht.

‘דער אויבערשטער בלייבט נישט קיין בעל חוב’

Voor elke mitswah die je vervult, voor elke keer dat je je beheerst (al is het maar even) en alles waar je voor dawent, zal G-d je niet alleen belonen, maar ook nog daar het meest geschikte moment voor kiezen.

Geduld is een schone zaak!

Chag Sameach!

Bracha Heintz
Gebaseerd op de Malbim en met dank aan Rav Meilech Biderman

Comments are closed.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

Chanoeka 2020 terugkijken

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.