Poerim | Alles op z’n tijd

Poerim | Alles op z’n tijd

Wat vreemd dat Mordechai niet gelijk beloond werd nadat hij het leven van koning Achashwerosh had gered. Maar Mordechai had geduld en het volste vertrouwen dat er overal een reden voor was.
 

Alles gebeurt op z’n tijd, verklaart onze wijze koning Salomon.

In het Poerim verhaal lezen wij hoe Mordechai het leven van Koning Achashwerosh redde.

Echter besloot Koning Achashwerosh pas jaren later om Mordechai te belonen. Dit gebeurde juist op het moment dat Haman de boosdoener, Mordechai wilde vermoorden. Precies op dat tijdstip vond de omwenteling van de hele Poerim geschiedenis plaats. Hashem had de beloning bewaard om er gebruik van te maken wanneer het ten goede zou komen, niet alleen aan Mordechai, maar aan het hele Joodse volk.

Hashem had Zijn troefkaart achtergehouden voor een cruciale gelegenheid. Die troefkaart heeft het Poerim gebeuren van een tragedie naar een feest veranderd.

Ook wij kunnen ervan verzekerd zijn dat alles wat in ons leven hoort te gebeuren ook gebeuren zal…precies op het juiste moment …. geen seconde eerder of later.

Zo zie je maar weer. Je kunt jarenlang wachten en voor iets dawenen (bidden) waarvan je vindt dat het al lang geleden had moeten gebeuren. Maar maak je geen zorgen. Hashem bewaart alles tot het moment dat het effect van Zijn zegen nog spectaculairder zal uitpakken.

Een Yiddish spreekwoord verzekert ons van het feit dat G-d nooit iemand iets schuldig blijft. Vroeger of later komt alles terecht.

‘דער אויבערשטער בלייבט נישט קיין בעל חוב’

Voor elke mitswah die je vervult, voor elke keer dat je je beheerst (al is het maar even) en alles waar je voor dawent, zal G-d je niet alleen belonen, maar ook nog daar het meest geschikte moment voor kiezen.

Geduld is een schone zaak!

Chag Sameach!

Bracha Heintz
Gebaseerd op de Malbim, met dank aan Rav Meilech Biderman

Comments are closed.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

Poerim | Vasten bij oorlog

Tijdens het Poerim gebeuren moest het Joodse volk zich op 13 Adar verdedigen tegen de antisemitische Perzen, die toestemming hadden gekregen van Koning Achashwerosh om hen te vermoorden.>> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim 2024

En zo hebben wij Poerim in Utrecht gevierd.
Op één of andere manier is het gelukt om de simcha van Poerim met de situatie in Israël te combineren.  >> Lees hier verder!

Poerim| Koningin Esther en president Zelensky

Koningin Esther toonde kracht. Ze was maar een verlegen meisje, een wees van zowel haar vader als haar moeder. Mordechai had haar in huis genomen en opgevoed en de Megila vertelt ons dat zij alles deed wat hij haar vroeg. >> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim | Alles op z’n tijd

Wat vreemd dat Mordechai niet gelijk beloond werd nadat hij het leven van koning Achashwerosh had gered. Maar Mordechai had geduld en het volste vertrouwen dat er overal een reden voor was. >>Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.