Poerim| Koningin Esther en president Zelensky

Poerim| Koningin Esther en president Zelensky

Koningin Esther toonde kracht. Ze was maar een verlegen meisje, een wees van zowel haar vader als haar moeder. Mordechai had haar in huis genomen en opgevoed en de Megila vertelt ons dat zij alles deed wat hij haar vroeg.

Download hier de printversie van het artikel

De naam Esther betekent verborgen. Zo zien we dat Esther een introverte dame was, die haar identiteit geheim hield.

Tegen haar wil in werd ze door Koning Achashwerosh tot koningin gekroond.

Esther in een nieuwe rol

Op een dag verzocht Mordechai dat Esther uit eigen wil naar de koning toe zou stappen om genade voor haar volk te vragen omdat Haman besloten had, met toestemming van koning Achashwerosh, om het hele Joodse volk uit te roeien.

Esther weigerde. Ten eerste was zij nooit uit vrije wil naar de Koning gegaan. Ten tweede, wie onuitgenodigd naar de Koning toestapte riskeerde de doodstraf. De vorige koningin Washti was ook aan haar einde gekomen omdat ze het bevel van de Koning niet had opgevolgd.

Maar toen zei Mordechai de volgende woorden: ‘Wie weet ben jij Koningin geworden voor juist dit moment.’

En toen onderging Esther een metamorfose. Het verlegen meisje sprong op en werd ineens een leidster. Tot nu toe had zij braaf naar Mordechai geluisterd, maar nu gaf zij Mordechai instructies. Ze verzocht Mordechai ervoor te zorgen dat iedereen drie dagen zou vasten en genade bij G-d zou vragen en dan pas zou zij naar de Koning gaan.

De les voor ons

We herhalen jaarlijks het verhaal van Esther niet alleen omdat het een spannende geschiedenis is die ons volk verbindt, maar omdat we allemaal een stukje Esther in ons hebben.

We kunnen zielig doen en zeggen dat we een wees zijn of een moeilijke jeugd hebben gehad of vervelende buren hebben of een onmogelijke baas.

Smoesjes te kust en te keur.

Of we kunnen, als het er op aankomt, begrijpen dat dit hét moment is waarop wij gekozen zijn voor het vervullen van onze unieke rol in het leven en onze verantwoordelijkheid nemen en het niet bij een ander neerleggen.

Laten we dapper zijn, trots op wat we wel kunnen en dat is vaak veel meer dan dat wij denken.

Dhr. Zelensky, president van Oekraïne

Ieder van ons heeft een unieke rol.

Kijk naar de president van Oekraïne, Dhr. Zelensky, een man met een Joodse vader en moeder. Hij werd aangeboden om zijn land uit te vluchten, maar hij antwoordde: ‘Ik heb geen rit nodig, maar wapens.’

Zelensky is een waardige erfgenaam van Koningin Esther. Iemand die durft, die niet bang is, zelfs niet voor het machtigste land ter wereld. Hij blijft in Oekraïne en laat daardoor aan het Oekraïense volk zien wat lef, kracht, vastberadenheid en authenticiteit is. De hele wereld respecteert deze houding en iedereen is trots op iemand die op durft te komen voor morele waarden, vrijheid en onafhankelijkheid.

Oekraïne is vrij

Over een maand is het Pesach. Het feest van de vrijheid. Het Oekraïense volk, ondanks alle onderdrukkingen en beschietingen, is en blijft vrij. Want vrijheid is een manier van zijn, onafhankelijk van je omgeving, onafhankelijk van de mensen die je wel of niet proberen te onderdrukken.

Spreid je vleugels uit, ontplooi je unieke kracht en leef je leven ten volle!

Wij kunnen vandaag beginnen om de vreugde en de kracht van Poerim naar het hele jaar over te brengen.

Morele plicht

Het is de morele plicht van de hele wereld om het Oekraïense volk bij te staan om zich te kunnen verdedigen op zo’n manier dat er geen enkel slachtoffer meer bijkomt en het land geen enkele schade meer toegebracht wordt.

Als iemand hulp nodig heeft en je bent in staat om te helpen en je doet dat niet, dan ben je schuldig aan een overtreding.

Hoeveel slachtoffers moeten er nog meer vallen voordat de wereld voldoende in actie komt?

Het wordt tijd dat de wereldleiders Esther als voorbeeld gebruiken. Zij was niet bang, noch voor de Koning, noch voor zijn adviseurs. D.m.v. haar gebeden en haar geestelijke en morele kracht heeft ze de wereldleider weten te verslaan. Angst verzwakt een persoon en lef is op de lange duur altijd de winnaar.

Chag sameach!

Bracha Heintz 

Comments are closed.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

Poerim | Vasten bij oorlog

Tijdens het Poerim gebeuren moest het Joodse volk zich op 13 Adar verdedigen tegen de antisemitische Perzen, die toestemming hadden gekregen van Koning Achashwerosh om hen te vermoorden.>> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim 2024

En zo hebben wij Poerim in Utrecht gevierd.
Op één of andere manier is het gelukt om de simcha van Poerim met de situatie in Israël te combineren.  >> Lees hier verder!

Poerim| Koningin Esther en president Zelensky

Koningin Esther toonde kracht. Ze was maar een verlegen meisje, een wees van zowel haar vader als haar moeder. Mordechai had haar in huis genomen en opgevoed en de Megila vertelt ons dat zij alles deed wat hij haar vroeg. >> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim | Alles op z’n tijd

Wat vreemd dat Mordechai niet gelijk beloond werd nadat hij het leven van koning Achashwerosh had gered. Maar Mordechai had geduld en het volste vertrouwen dat er overal een reden voor was. >>Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.