Rabbijn & rebbetzin Heintz

Rabbijn & rebbetzin Heintz

Samen zijn ze nu al 36 jaar in Utrecht aan het werk. Alles voor dat ene doel: een gastvrije plek bieden aan Joodse mensen in en rondom Utrecht. Maak kennis met rabbijn Aryeh Leib Heintz en zijn vrouw rebbetzin Bracha Heintz en krijg een inkijkje in het vele werk waar zij mee bezig zijn.
 
Rabbijn Aryeh Leib Heintz en zijn vrouw rebbetzin Bracha Heintz zijn deel van de wereldwijde Chabad-Lubavitch-stroming. Kijk vooral even hier om een indruk te krijgen van deze organisatie. In meerdere Nederlandse steden zijn Chabad-rabbijnen actief, zoals in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam én dus ook in Utrecht.

Chabad

De missie van Chabad, en dus ook van de familie Heintz, is om ondersteuning, hulp en inspiratie te bieden aan iedereen die Joods is of interesse heeft in het Jodendom, met name in de 7 Noachidische wetten. In Utrecht kunnen mensen aansluiten bij vieringen, gebeden, rituelen en feestdagen, of lessen volgen over de Thora of de Hebreeuwse taal. Of deelnemen aan een creatieve activiteit, zoals challes bakken of een workshop volgen. Bij praktische hulpvragen wordt alles gedaan om te kunnen helpen. Omdat Utrecht een universiteitsstad is, zijn er met regelmaat ook Joodse docenten of studenten uit het buitenland die tijdelijk ‘onderdak’ zoeken en dit vinden bij Chabad Utrecht.
 
Onder het motto ‘kan jij niet naar ons komen, dan komen we naar jou’ worden er vijf keer per jaar pakketjes met Joodse lekkernijen en inspiratie rondgedeeld aan diegenen die door ziekte, mobiliteit of een andere reden niet kunnen aansluiten.

Rabbijn Aryeh Leib Heintz

Doordeweeks reist de rabbijn het hele land door voor zijn werk als toezichthouder op koshere productie in fabrieken. De rabbijn biedt geestelijke, religieuze en maatschappelijke zorg aan Joodse inwoners van Utrecht en ver daar buiten. Hij is ook het aanspreekpunt voor de vragen van scholieren, bedrijven, musea de pers en wie dan ook die meer wenst te weten over Joodse gebruiken, voorwerpen en maaltijden.

Natuurlijk leidt rabbijn Heintz diverse Joodse vieringen hier in Utrecht, zoals de wekelijkse sjabbat-vieringen of de rituelen tijdens Joodse feestdagen of het openbare Chanoeka-feest. Ook begeleidt de rabbijn mensen bij het lezen en leren uit de Torah.

Rabbijn Heintz heeft gestudeerd aan de Central Yeshiva Tomchei Tmimim Lubavitz in New York. De rabbijn is een Koheen, dat wil zeggen: een afgezant van de priesterstam. Daarom mag hij de priesterzegen uitspreken tijdens Joodse feestdagen. Rabbijn Heintz is ook een nazaat van de Spaans-Portugese filosoof en rabbijn Jitschak ben Jehoeda Abarbanel (1437–1508). Naast dat de Abarbanel’ belangrijke functies als minister van Financiën vervulden aan het hof van de koningen van Portugal en Spanje, is hij ook bekend van zijn verklaring op de Thora.

Rabbinale werkzaamheden

Een rabbijn heeft te maken met allerlei rabbinale werkzaamheden – en inderdaad, deze dienen zich vaak spontaan aan. Denk aan het bieden van geestelijke bijstand, huisbezoeken of reageren op kwesties die de halacha betreffen. De halacha is een verzameling van alle (spel)regels die komen kijken bij het dagelijkse joodse leven, maar gaat ook over ethiek en rechtspraak.

Daarnaast is de rabbijn rabbinaal toezichthouder voor de industriële kosjere levensmiddelensector.

Op Twitter @Rabbi Heintz en Facebook houdt rabbijn Heintz ons op de hoogte van gebeurtenissen en aankomende activiteiten.

Bracha Heintz

Dankzij de goede zorg van Bracha Heintz zijn de sjabbat – en andere Joodse vieringen altijd tot in de puntjes geregeld. Ook geeft Bracha les in Hebreeuws en Jodendom. Deze lessen worden gevolgd door Joodse kinderen en volwassenen die zich willen verdiepen in de taal en de wijsheid van de Torah, de Talmoed en de Mishna. Maar ook als je niet-Joods bent en wél interesse hebt in de Hebreeuwse taal of Joodse filosofie, ben je van harte welkom bij de tweewekelijkse lessen die Bracha geeft en die voor iedereen openstaan.

Bracha’s familie komt oorspronkelijk uit Duitsland. Haar grootvader was één van de vele kosjere slagers in Hamburg. Dit kosjere slachten werd verboden toen Hitler aan de macht kwam. Veel slagers bleven vlees verkopen dat weliswaar van kosjere dieren afkomstig was, maar niet kosjer geslacht was. Dit werd ‘Neu Kosher’ (nieuwe kosjer) genoemd. Bracha’s grootvader zei: ‘Neu Kosher is alt Treif’. Het nieuwe kosjer is het oude niet-kosjer. Hij sloot zijn winkel en verhuisde naar Antwerpen.

De Tweede Wereldoorlog heeft het grootste deel van Bracha’s gezin verwoest. Haar grootvader, de slager, is in 1942 in Auschwitz vermoord.

Wekelijkse inspiratie

Wekelijks verschijnt er van de hand van Bracha een inspirerend artikel op de Utrechtste Chabad-website. Aansluitend bij het tekstgedeelte van die week uit de Torah (de parasha), leidt Bracha je naar verrassende inzichten.

Zoals het in het artikel over voldoening en geluk vinden in je leven, of het artikel over hoe één letter in de Torah laat zien dat een mens altijd opnieuw kan beginnen.

Organisatie Chanoeka Utrecht

In 2011 is er voor het eerst in hartje Utrecht een openbare Chanoeka-viering gehouden! Het initiatief is genomen door familie Heintz. Met weinig middelen, maar wel met een aantal toegewijde vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Joodse Gemeenschap in Utrecht, is de eerste versie tot stand gekomen. Sindsdien wordt er in Utrecht élk jaar Chanoeka gevierd. Ieder jaar trekt de happening steeds meer mensen. Ook dit jaar weer! Kom Chanoeka in Utrecht meevieren, zondag 10 december 2023 vanaf 16:30.

Vrijwilligers

Bracha speelt een sleutelrol in de organisatie van Chanoeka, evenals in het bijeenbrengen en aansturen van de groep vrijwilligers die meehelpt. Ook dit jaar zijn er weer vrijwilligers nodig. Help jij mee?

Er zijn klusjes op allerlei gebied, zoals: kinderwerk, orde & handhaving, foto & video, opbouw, verkoopstandjes, marketing, fondsenwerven etcetera. Neem contact op om te bespreken wat jij kan doen!

Zowel de rabbijn en zijn vrouw werken onbezoldigd voor de stichting Vrienden van de Joodse Gemeenschap in Utrecht. Zij ontvangen hier geen vergoeding of betaling voor.