Richtlijnen vasten tijdens Tisha B’Av

Richtlijnen vasten tijdens Tisha B’Av

Woensdag, 29 Juli 2020

Lieve mensen,

Vanavond en morgen is het 9 Aw, de dag dat beide Tempels in Jerushalayim verwoest werden. Het is de meest treurige dag van het Joodse jaar. Het is een dag dat wij niets eten of drinken, geen leren schoenen dragen, ons niet wassen en geen geslachtsgemeenschap hebben.

  • Het vasten begint vanavond om 21:34 uur (in Utrecht)
  • Het vasten eindigt op donderdag om 22:15 uur (in Utrecht)

Corona Covid-19

We bevinden ons nog steeds in een wereldwijde epidemie. Daarom gelden er voor dit jaar andere richtlijnen:

  1. Ben je gezond en behoor je niet tot een risicogroep, dan hoor je zoals elk jaar te vasten.
  2. Zieke mensen in het algemeen, inclusief coronapatiënten, en coronapatiënten die nog niet volledig hersteld zijn, mogen niet vasten.
  3. Heb je  symptomen van corona, dan moet je niet vasten, zelfs al weet je nog niet of je daadwerkelijk ziek bent.
  4. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, die zwak zijn of niet goed het vasten kunnen verdragen, moeten niet vasten.
  5. Iedereen die tot een risicogroep behoort en bang is om te vasten, moet zijn arts raadplegen en contact opnemen met een rabbijn die hem zal helpen beslissen of hij al dan niet moet vasten.
  6. Iedereen die om de een of andere reden niet vast, moet het vasten met TZEDAKA vervangen, d.w.z. door het geven van een bedrag aan een joods doel, dat gelijk is aan de kosten van drie maaltijden.

Mocht je op advies van de arts en in overleg met de rabbijn toch op de vastendag moeten eten of drinken, zorg er dan voor dat je simpel voedsel tot je neemt en geen lekkere gerechten of snoep eet.

Wees ervan bewust dat net zo goed dat het een mitswa is om te vasten, zo ook is het een mitswa om niet te vasten als dat je gezondheid in gevaar zou kunnen brengen.

Voor iedereen die vast: sterkte ermee!
En voor iedereen die niet vast: succes met het geven van tsedaka.

Ook wanneer je vast, is het een geweldige geste om meer tsedaka te geven dan gebruikelijk.

Mogen we de volledige verlossing ervaren vóór dat 9 B’Av nog begint, waardoor het treuren over de ballingschap overbodig zal zijn!

Bracha Heintz

Dewarim | Kan het je wat schelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

Poerim | Vasten bij oorlog

Tijdens het Poerim gebeuren moest het Joodse volk zich op 13 Adar verdedigen tegen de antisemitische Perzen, die toestemming hadden gekregen van Koning Achashwerosh om hen te vermoorden.>> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim 2024

En zo hebben wij Poerim in Utrecht gevierd.
Op één of andere manier is het gelukt om de simcha van Poerim met de situatie in Israël te combineren.  >> Lees hier verder!

Poerim| Koningin Esther en president Zelensky

Koningin Esther toonde kracht. Ze was maar een verlegen meisje, een wees van zowel haar vader als haar moeder. Mordechai had haar in huis genomen en opgevoed en de Megila vertelt ons dat zij alles deed wat hij haar vroeg. >> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim | Alles op z’n tijd

Wat vreemd dat Mordechai niet gelijk beloond werd nadat hij het leven van koning Achashwerosh had gered. Maar Mordechai had geduld en het volste vertrouwen dat er overal een reden voor was. >>Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.