Toe Bishwat, hoe doe je dat?

Toe Bishwat, hoe doe je dat?

Toe Bishwat |  Hoe doe je dat?

  •  Je eet meer vruchten dan anders zodat je G-d, die alle vruchten geschapen heeft, kunt loven.
  • Voor het eten van een vrucht zeg je altijd eerst een Bracha:
    Baroeg ata A-do-naj E-lo-heenoe meleg haolam boree perie ha-eets.
    Gezegend ben Jij, mijn Meester, G-d, Koning van de wereld die de vrucht van de boom schept.
  • En als het fruit vers is (niet gedroogd) en je eet het voor het eerst in dit seizoen, voeg dan de volgende bracha toe:    Baroeg ata ado-nay elo-heenoe meleg ha-olam shehegiejanoe wekiejemanoe wehigiejanoe lazeman hazé.    Gezegend ben Jij, mijn Meester, G-d, Koning van de wereld die ons het leven heeft geschonken, ons heeft laten bestaan en ons deze tijd heeft laten bereiken.
  • Men eet vruchten waar Israel mee geprezen wordt namelijk:
    druiven, vijgen, granaatappels, olijven en dadels
  • Men eet een verse vrucht die wij in dit seizoen nog niet eerder gegeten hebben.
  • Sommige mensen eten Johannesbrood en een etrog.
  • De Kabbalist Rabbi Yitschak Loeria at 15 soorten vruchten o.a. omdat Toe Bishwat de 15de van de maand Shewat is.
  • Smeekgebeden worden niet gezegd.
  • Men vraagt G-d om een mooie etrog voor de komende Soekot.

Download hier een printversie van dit artikel

Toe Bishwat 2021 | We blijven verbonden

Kedoshim | Verbonden met je wortels

Comments are closed.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

Chanoeka 2020 terugkijken

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.