Poerim | Vasten bij oorlog

Poerim | Vasten bij oorlog

Tijdens het Poerim gebeuren moest het Joodse volk zich op 13 Adar verdedigen tegen de antisemitische Perzen, die toestemming hadden gekregen van Koning Achashwerosh om hen te vermoorden.

Download hier de printversie van het artikel

Immers, een wet van Meden en Perzen kon niet ingetrokken worden. Het decreet van Haman bleef, ondanks en ná zijn doodstraf gelden. Wel mochten de Joden zich verdedigen.

Alsnog brak er een oorlog uit.

Omdat het de gewoonte is om in tijden van oorlog te vasten, om G-d te smeken om genade en barmhartigheid heeft het Joodse volk op de dag van de oorlog, 13 Adar, gevast en doen wij dit elk jaar weer.

Behalve als 13 Adar, zoals dit jaar, een Shabbat is; dan wordt de vastendag teruggeschoven naar de donderdag ervoor, dit jaar op donderdag 21 maart.

Deze Vastendag is niet ter herinnering aan de drie dagen dat Esther samen met het Joodse volk gevast heeft, om genade te vinden bij de koning Achashwerosh. Die drie dagen waren namelijk tijdens Pesach.

De datum van de koninklijke toestemming om de Joden aan te vallen en te vermoorden, die door Haman d.m.v. een loterij was bepaald, was pas 11 maanden later, op 13 Adar.

Waarom heet dit dan het vasten van Esther? Omdat diegenen die vechten niet mogen vasten en het was enkel koningin Esther, die veilig in het paleis verbleef, die kon en mocht vasten.

Elk jaar vast het Joodse volk en helaas hebben wij dit jaar nog meer reden om te vasten.

Am Yisrael Chai!
Bracha Heintz
chabadutrecht.nl

Comments are closed.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

Poerim | Vasten bij oorlog

Tijdens het Poerim gebeuren moest het Joodse volk zich op 13 Adar verdedigen tegen de antisemitische Perzen, die toestemming hadden gekregen van Koning Achashwerosh om hen te vermoorden.>> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim 2024

En zo hebben wij Poerim in Utrecht gevierd.
Op één of andere manier is het gelukt om de simcha van Poerim met de situatie in Israël te combineren.  >> Lees hier verder!

Poerim| Koningin Esther en president Zelensky

Koningin Esther toonde kracht. Ze was maar een verlegen meisje, een wees van zowel haar vader als haar moeder. Mordechai had haar in huis genomen en opgevoed en de Megila vertelt ons dat zij alles deed wat hij haar vroeg. >> Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

Poerim | Alles op z’n tijd

Wat vreemd dat Mordechai niet gelijk beloond werd nadat hij het leven van koning Achashwerosh had gered. Maar Mordechai had geduld en het volste vertrouwen dat er overal een reden voor was. >>Lees hier verder!

Klik hier om wekelijks per WhatsApp een artikel te ontvangen!

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.