Wajera | Kracht in onze genen

Wajera | Kracht in onze genen

Avraham was al negen keer op de proef gesteld toen de 10de beproeving zich aankondigde: zijn bloedeigen zoon opofferen. Als nazaat van Avraham kunnen wij ook diverse beproevingen verwachten. Tegelijkertijd hebben wij van Avraham de kracht geërfd om deze te doorstaan.

Download hier een printversie van dit artikel (PDF)

Beproevingen

Deze week lezen we in eerste instantie in de Torah (1) hoe Avraham, onze aartsvader, zich ingezet had om gasten te ontvangen. Niet alleen met brood en water. Nee, allerlei lekkernijen werden aangeboden. Zelfs overnachten was in het pakket inbegrepen. Het was gelijkwaardig aan een 5-sterren hotel, maar dan in de vorm van een tent in de woestijn. Avraham bood ook coaching en therapie aan en zorgde zo voor de emotionele en spirituele benodigdheden van zijn gasten. Een team van geleerden stond paraat, midden in de woestijn, om zowel vragen te beantwoorden als adviezen te delen.

Avraham heeft hiermee voor ons de weg gebaand; ook wij helpen onze medemens, niet met het minimum van brood en water, maar op een gulle wijze: we ontvangen onze gasten en maken het hen zo comfortabel mogelijk.

Later wordt Avraham op de proef gesteld door niemand anders dan G-d zelf. Wat nu? Hij had al negen beproevingen doorstaan: 

  1. Hij moest zich 13 jaar lang verstoppen om te ontkomen aan het doodsvonnis van koning Nimrod.
  2. Avraham werd uiteindelijk toch door Nimrod in het vuur gegooid in Oer Kasdim.
  3. Hij moest zijn geboorteland verlaten.
  4. Eenmaal in het land Israel gearriveerd, waar G-d hem nota bene naartoe had gestuurd, heerste daar een hongersnood.
  5. Zijn echtgenote Sara werd door Farao gekidnapt.
  6. Zijn neef Lot werd gevangengenomen.
  7. G-d vertelde hem dat zijn afstammelingen verslaafd in ballingschap zullen verkeren.
  8. Hij moest zichzelf en zijn zoon besnijden.
  9. Hij moest zijn vrouw Hagar en zijn zoon Yishmael wegsturen.

En nu komt beproeving nummer TIEN, hij moet zijn zoon Yitschak opofferen.

“G-d vergist zich niet.

Kracht

Avraham werd geconfronteerd met diverse beproevingen. Als nazaat van hem kunnen wij, op onze beurt, ook diverse beproevingen verwachten. Tegelijkertijd hebben wij van Avraham de kracht geërfd om deze te doorstaan. G-d vergist zich niet; samen met elke beproeving geeft Hij ons de kracht om ze te doorstaan.

“Pas als we getest worden, gaan wij onze potentiële krachten benutten.” 

Voor G-d is de toekomst evengoed bekend als het verleden en het heden. Hij weet dus van tevoren of wij een beproeving zullen doorstaan of niet. Waarom ons dan toch het leven moeilijk maken? De Maharal vertelt ons dat pas als we getest worden wij onze potentiële krachten gaan benutten.

Wanneer wij allerlei obstakels in het leven tegenkomen, kleine beproevingen maar ook enorm zware moeilijkheden, dan zijn wij niet zielig. Integendeel, alleen dan gaan we diep in onszelf graven en oplossingen tevoorschijn halen. Wij gebruiken potentieel dat in ons ligt en dat anders voor altijd onbenut zou zijn gebleven. We halen slapende krachten tevoorschijn waar we de rest van ons leven gebruik van zullen maken en die wij ook met anderen kunnen delen.

Bovendien bewijst het doorstaan van al deze beproevingen hoe verliefd Avraham op zijn Schepper was. Een Almachtige G-d die hij nota bene zelf ontdekte, te midden van een wereld die zich uitsluitend met afgodsdienst bezighield. Reden te meer dat G-d, op Zijn beurt, zo gek was op Avraham en zijn nakomelingen. Geen wonder dat G-d het Joodse volk altijd als VIP heeft beschouwd!

Shabbat Shalom!

Bracha Heintz
www.chabadutrecht.nl

(1) Lees hier de tekst uit Bereshiet hoofdstuk 18

Tekst: Bracha Heintz | Foto: Dieuwertje Bravenboer | Opmaak: Rianne Meijer en Devorah van der Heiden

International Shabbat Project in Utrecht

Vrijdag 11 november vanaf 4.30 pm

Zaterdag  12 november vanaf 10 am

Chanoeka Feest Utrecht

Zondag 18 dec 2022
17:00 uur programma
www.chanoeka.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

Chanoeka 2020 terugkijken

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.