Wajera | Lot de loser

Wajera | Lot de loser

Lot was een echte deugniet. Hij had Avraham en zijn levensvisie verlaten om in Sedom te gaan wonen. In Sedom ging alles om geld en plezier, voor jezelf wel te verstaan. Gastvrijheid was in deze stad ten strengste verboden. Liefdadigheid werd met de dood bestraft.

Download hier een printversie van dit artikel

Lot was niet bepaald een lieverdje, maar het typische familielid dat het pad had verlaten. De neef waar Avraham zich voor schaamde. Toch zien we dat Avraham zijn neef redt wanneer hij ontvoerd wordt. Ook zien we dat twee engelen Lot redden voordat Sedom verwoest wordt.

Later kreeg Lot een kind dat Moaw heette, de voorvader van het Moabitische volk. Generaties later zien wij hoe Ruth, een Moabitische prinses, met Boaz, de Joodse rechter trouwde. Hun achterkleinzoon was Koning David.

Koning David was op zijn beurt de voorvader van Mashiach die uiteindelijk de hele wereld zal redden van de leugens van de ballingschap.

Veronachtzaam niemand want je weet niet of en wanneer juist die persoon jou zal redden! Wees aardig ook tegen de deugniet, je vriend, je buurman of collega, je neef, oom of kind ook al heeft hij/zij de familietradities verlaten. Misschien snakt hij naar aandacht en liefde. Misschien is dat juist wat hij tekortkomt en ben jij de enige die het hem geven kan. Je zult zien, het komt altijd dubbel en dwars terug. De Almachtige blijft nooit iemand wat schuldig!

Als je zo omgaat met de ‘moeilijke gevallen’ om je heen dan maak je juist weer goed wat er in Sedom allemaal fout ging. De mensen van Sedom waren namelijk vreselijk wreed. De Talmoed (Sanhedrin 109b) vertelt ons dat als er een gast in Sedom kwam hij dan precies in een bepaald bed moest passen. Als de gast te kort was, werd hij gemarteld en uitgerekt om in het bed te passen. Was hij te lang, dan werd een stuk van zijn lichaam afgehakt.

Wij gedragen ons soms ook op een gelijksoortige manier. Wanneer iemand niet in ons bed past, zich niet zoals iedereen gedraagt, net iets afwijkt van het gemiddelde, dan hakken we hem af. De maatschappij hakt zijn voeten en zijn hoofd af. De mensen om die persoon heen, vaak zijn bloedeigen familie, maken die persoon helemaal kapot en stoten hem vaak uit. Dit maakt zijn situatie alleen maar nog erger. Hij kan hier zo ongelukkig van worden dat hij door zijn pijn vaak niet meer weet wat hij met zichzelf aan moet. Er wordt zo op hem neergekeken, hij wordt zo gepest of geplaagd dat hij er mentale problemen aan overhoudt. De gevolgen zijn te vaak te verschrikkelijk. Dikwijls lukt het zo’n afgestoten persoon alleen om verder te leven wanneer hij zijn pijn met allerlei middelen verdooft. De gevangenissen zitten vol met dit soort mensen terwijl anderen zich van het leven beroven omdat zij hun hartenleed niet meer aankunnen.

In Sedom mocht je niet anders zijn, mocht je niet afwijken van wat iedereen acceptabel vond. Óf je past in de gietvorm óf je wordt afgesneden.

Er zijn zoveel mensen om ons heen die naar acceptatie, liefde en aandacht verlangen. Accepteer eerst jezelf zoals je bent en verwelkom met liefde en respect ook diegenen die anders zijn. Verspreid een glimlach en respect om je heen. Als het belangrijk genoeg was voor G-d om iemand te scheppen, wie zijn wij dan om G-ds schepsel te veronachtzamen? Besef dat ieder mens naar G-ds evenbeeld geschapen is, ongeacht zijn gedrag, ongeacht zijn omstandigheden. Hak niets van hem af. Als hij zich moet verbeteren, laat hem dat zelf doen, wanneer hij dat wil en wanneer hij dat kan. Overspoel hem met liefde. Verbeter hem niet, maar verbeter de relatie die je met hem hebt!

Shabbat Shalom!

Comments are closed.

Even voorstellen

Samen al meer dan 30 jaar in Utrecht aan het werk: rabbijn & rebbeztin Heintz! Lees meer..

Vrienden Joods Utrecht

🕯️🕯️ Shabaton Utrecht🍷🥖

Chanoeka 2020 terugkijken

🎥 Masterclass Joods Monument

Op deze bijzondere locatie in Utrecht vertelt Bracha Heintz over de Joodse geschiedenis van Utrecht en blies Rabbijn Heintz op de sjofar. Bekijk ook de bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Meer foto’s hier.